- hallottuk több megbízható forrásból is a DUDIK fesztiválon, márpedig ha ez igaz (és nagyon úgy tűnik, hogy az), akkor nincs mese, az önkormányzat megint teli tenyérrel csapott a még langyos bölcsőhájba. Lássuk csak szépen sorban.

Illustration for article titled Quimby helyett P. Mobil lesz augusztus 20-án
Advertisement

1. Adott egy zenekar, amely közismerten és közmondásosan büszke a dunaújvárosi gyökerekre, sokszor és sokaknak elmondták már, hogy innen indultak, innen célozták meg és érték el az országos hírnevet – a Quimby.

2. A zenekar az elmúlt években a honi fesztiválok megkerülhetetlen tényezője és a nagy külföldi koncertszínpadok fontos szereplője lett, lényegében csak Kamcsatkán nem adott hangversenyt, az elmúlt két évben a szokásos német és holland turnékon túl Párizsban és Londonban játszott, meg még biztos egy csomó helyen, ami most nem jut eszembe. Mindenütt szívesen látott, elismert vendég.

Advertisement

3. A zenekart 2012-ben a város legrangosabb elismerésével, a "Dunaújvárosért" Díjjal tüntette ki Dunaújváros MJV Önkormányzata. Az október 23-án rendezett ceremónia szomorkás mellékzöngéje volt, hogy többen felemlegették – a zenekar tagjai közül is –, hogy díj ide, megbecsülés oda, Bartók-beli "beülős" hangverseny amoda, évek óta képtelenség összehozni egy normális koncertet hazai pályán. 2011-ben volt az a csúnya botlás, amit a ZiZZ hasábjain elsőként zengettünk, hogy aztán még azon melegében egy hosszabb elemzéssel is előrukkoljunk okokról, következményekről, majd 2012-ben már csak a szomorú konstatálása maradt a ténynek: idén se lesz karácsonyi buli. Igaz, közte volt a díjátadó, amin – szép és örvendetes mellékszál – a díjhoz rendelt pénzt a majdani Fejér Megyei Diáknapok legjobb dunaújvárosi zenekarának ajánlotta fel a Quimby – a díjat végül a Season 7 hódította el, nem alaptalanul.

Illustration for article titled Quimby helyett P. Mobil lesz augusztus 20-án
Advertisement

4. Időközben elkezdődtek a tárgyalások a Quimby sokak által várt-remélt dunaújvárosi fellépéséről – remek ötletnek tűnt, hogy a zenekar augusztus 20-án, a Szalki-szigeten adjon ingyenes nagykoncertet. Nem utolsósorban azért, mert az alkalom pótolhatta volna a karácsonyi bulik közösségi alkalmát is – aminek a már említett hosszabb elemzésben is szántam egy bekezdést.

5. Nem tudom, és igazán nem is érdekel, milyen megfontolásokból változott a program (a P. Mobil mellett a Bon-Bon jöveteléről szóltak még forrásaink). Az is lehet, túl sokat kért a banda (de miért ne kért volna sokat, ennyi az áruk, 0. napot rendeznek nekik a Szigeten, mit várunk, az ingyen kúrás kora lejárt, bár ezt, meglehet, nehéz belátni önkormányzati berkekben, de örök életet ingyen sörrel csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ígér); még az is lehet, hogy kicsapta a biztosítékot a helyi erőknél a katasztrofista-menekülős-belekérdezős Kivándorló Blues.

Lehet ez is, az is, lehet harmadik ok is - így is, úgy is: fájdalom. Majd jön a Bon-Bon meg a P. Mobil, és biztos felcsendül a régi nóta: nálunk mindig két forint ez a dal.

Advertisement

És annyit is ér majd, pontosan, és minden lokálpatrióta megfontolás mellett tényleg ez a legszomorúbb, b+.

Illustration for article titled Quimby helyett P. Mobil lesz augusztus 20-án
Advertisement

Véleményeket, hasonló sztorikat, esetleg további háttérinfókat folyamatosan várunk IDE – és természetesen a post.factory facebook-felületére is!

Öcaline

[Fotók: DO-archív]

Share This Story

Get our newsletter